top of page
Baranyai Levente
AERO SAPIENS

(mitológiai tanmese)

 

Két férfi száll Kréta szigete felett, egy idősebb és egy fiatalabb. Apa és fia. Daidalos és Ikaros. A halászok, pásztoremberek, szántóvetők álmélkodva nézték aranyló viasztoll szárnyaikat, ahogy siklanak az azúrkék tenger felett. Az egyszerű emberek istennek nézték őket, pedig csak aero sapiensek voltak, kiknek elegük volt a számkivetettségből és lelküket honvágy hajtotta. Minósz király zsarnoksága elől menekültek, miután labürinthoszt építettek a tirannus sapiens-ek torzszülött fiának, Minotaurusznak.

A zsarnok hatalma a földön és vízen korlátlan volt. Ott mindent elfoglalhatott, de a levegőt nem. Így gondolkodott apa és fia, és váltak aero sapiens-é, hogy elszállhassanak a vérengző tirannus sapiens-ek és a mennydörgő bronto sapiens-ek felett, akik homo sapiens-eket sanyargattak. Az aero sapiens, a bronto sapiens és a tirannus sapiens egyaránt homo sapiens-ek. Az eltérés közöttük nem genetikai, hanem memetikai. Míg az aero sapiens gondolkodásmódja a folyamatos múltból való építkezés, ami a jelenben összpontosul és vetíti előre a jövőt, addig a bronto sapiens lerombolja a folyamatos múltat, hogy abszurd jelenben építsen torz jövőt. A bronto sapiens-ek vezére a tirannus sapiens, aki lerombolja a múlt istenképeit, hogy önmaga váljon istenképpé. Ilyenek voltak a régmúltban a katonacsászárok és a barbár hordák vezérei, mint például Batu kán, Dzsingisz kán, Kubiláj kán. A közelmúltból pedig még emlékszünk Mussolini, Hitler és Sztálin pályafutására. Szerencsére jelenkorunk Európájából kihaltak a tirannus sapiens-ek, de nyomokban találhatóak még Közép és Kelet-Európa vidékein. Ilyen a nagy Rettegett Vlagyimir és a mi kis csuti primigenius-unk. Hiába lőtték ki a derék románok az utolsó tirannus sapiens-t, hogy csak úgy loccsant az agyveleje a falon, ez a faj nem genetikailag, hanem memetikailag szaporodik, ezért fennmaradt kishazánkban is. Táptalaja a nacionalizmus, a hamis konzervativizmus és a keresztény álarc mögé bújó horogkereszténység.

Daidalosz és Ikarosz Hungária felett száll és szomorúan néznek a Kárpát-medence szívére, ami nem Budapest, csak Budacsut már. Ők aero sapiens-ek, ezért a szívük fáj minden kivágott fáért, minden feleslegesen emelt stadionért és birodalmi múzeumi negyedért. Ők csak azt látják, hogy a magát tirannus sapiens-nek képzelő csuti primigenius Vitéz Nagygéciként fehér lovon ostromolja Buda várát dübörgő pannon pithecanthropus-ok és robosztustestű hungaroerektus-ok seregével.

De hát sajnos Daidalosz és fia csak valami mitológiai migránsok, akik nem tudják, hogy vitéz Nagygéci a legnagyobb magyar, aki nemzeti lobotómiát hajtott végre a népen, melynek következtében Nagygéci Bözsi nénivé klónozódott az ország kétharmada, akik kizárólag csak Nagygécire szavaznak, de hagyjuk Nagygécit, mert a világban nagyobb problémák is vannak. Ezért Daidalosz és Ikarosz Tibet felé szállt, ahol Larung völgyében láttak megcsonkított csodát, ragyogó templomot, arany-vörös pagodát, ékszerdoboz házaktól hemzsegő hegyoldalt, melyből pár ezer szerzetesi lakot kitaroltak a militaristák, de még így is a káprázat mosolygott rájuk foghíjasan, de ők elszomorodtak és dél felé vették az irányt. Hong Kong szigete fölé szálltak, ahol nem találták a kínai Szodomát, a több mint ezer éves képződményvárost eldózeroltatta az ottani kormány. Bánatos szívvel repültek tovább Perzsia fele, hogy lássanak asszír csodát, de csak évezredes romokat találtak és emberi húscafatokat a kövek közt, mit bombával pusztított a világ rendőrsége halálbrigád. Ezek után átkeltek az óceán felett, hogy Mexico city hullámzó nyomornegyede megnyugtassa lelküket. Itt legalább nincs háború és zajlik az élet.

Igen. Az aero sapiens az életért küzd. Látszólag menekül, de nagy harcos. Neki köszönhetjük a tűz használatát és a villanyvilágítást. Neki köszönhetjük Stonehenge köveit és a csillagvizsgáló távcsövet. Neki köszönhetjük, hogy tudjuk, a Föld geoid és a Nap körül kering. Neki köszönhetjük, hogy felfedeztünk más naprendszereket, galaxisokat, távoli feketelyukakat csillagködök fátylán át. Neki köszönhetjük, hogy Daidalosz ma már kutatómérnök és vakmerő fia űrhajós, ki bátran száll a Nap felé, mert szárnya nem viasz, hanem hőálló fém. De aero sapiens az is, aki nem távcsövébe, hanem mikroszkópjába néz kutatva gyilkos vírusok, halálos baktériumok után. Aki ellenszérumot talál fel végzetes betegségekre, megnövelve ezzel az ember által elérhető korhatárt. Aki rájött, hogy az értelem nem a koponyatérfogattól, hanem az agysejt számoktól függ. Aki feltalálta a periódusos rendszert. Aki rájött, mi az atom és hogy van maghasadás. Végül az aero sapiens ott van minden emberben ősidők óta, amióta hajtja a repülésvágy. Ha nem hiszed, olvasd „A csillagok fiá”-t.

Elhangzott Baranyai Levente: AERO SAPIENS c. kiállításának megnyitóján

A 38 HAJÓ, 2017. május 16.

 

 

 

bottom of page