top of page

aero sapiens

Baranyai Levente

Kötetbemutató  2017. 05.16. 18 h

Baranyai Levente nem egyszerűen a magasból, hanem az égbolt teréből látja és mutatja meg a Föld felszínét. Festményeit a történelmi elkötelezettség és az emberi szenvedély hatja át.
Lugosi László
(részlet Baranyai Levente AERO SAPIENS című albumából)
  • Facebook Social Icon
Reprodukció:  Lugosi László

Könyv...

Az Aero sapiens című könyv Baranyai Levente 2006 utáni munkáiból nyújt válogatást. A kötet a festő négy sorozatát tallózza: Hústájak, Indusztriális majális, Merülő repülők, Nemzeti Land Art.
A bevezetőt írta Kurdy Fehér János, a reprodukciókat készítette és a kötet szerkesztette Lazlo Lugosi. A Pauker Collection sorozatban jelenik meg 2017 májusában. 

Megnyitó A38

BARANYAI LEVENTE & AERO SAPIENS

in English >>

Fotó: Nagy Géza, K. Petrys, A38

"Levente képei bizonyos dioptriális állapotokban nézhetők absztrakt színszerkezetként, de ha akarunk, rögvest átfókuszálhatunk egy egészen konkrét kafferbe, elefántba és birkaszámlálóba, és ami mindezen túl a legnagyobb élvezettel jár – szemtechnika kérdése –, hogy a másodperc tört része alatt válthatunk nézői pozíciót, a másodperc még törtebb része alatt járjuk be az utat konkréttól az absztraktig egyazon képben."

Podmaniczky Szilárd

"Baranyai festményeit elsősorban a fakturális megoldásai miatt szeretem, értékelem. Igazi bravúr, ahogy a spaklival felhordott festékrétegek (néha legalább öt centire) kitüremkednek a térből – így közelről nézve a kép absztrakt színfoltokká, reliefszerű alakzatokká, apró festékszobrokká esik szét. Munkáinak igazi csavarja éppen az, hogy ezek a kicsiny, tapintható részletek egy majdhogynem fotószerű panorámaképpé állnak össze, hogy a közel és a távol egyetlen műben jelenik meg."

 

Dékei Krisztina (Magyar Narancs)

... és kiállítás

Az Aero sapiens című kiállítás a kötetbemutatóhoz kapcsolódóan Baranyai Levente 2006 utáni munkáiból nyújt válogatást.
Megnyitó 2017.05.16. 18 h
A38 hajó
2017. 05. 20-22.
Szo: 10-14h, Vas, H: 10-17h

 

A 2017 tavaszán megjelent könyv a következő helyeken kapható:

Írók boltja, Deák Erika Galéria, Ludwig múzeum könyvesboltja, Klauzál13 könyvesbolt. 

Megrendelhető az

Írók boltja webshopjában

Kiállítás

A38 hajó

Budapest XI. ker.,

Petőfi híd, budai hídfő
A kiállítás 2017. május 20-22-ig látogatható. 

Szo: 10-14h,

Vas, H: 10-17h
T: +36 1 464 39 40 / www.a38.hu

Reprodukció: Lazlo Lugosi

Merülő repülők

"Az elmúlás metaforájaként hevernek az arizónai repülőgéptemetőben a merülő repülők. Itt nyugszanak az arany homokba bújó acélkék gépmadarak, melyeken tér és idő metamorfózisa zajlik. Idővel a bálnatestű Jumbók szárnyaszegett albatroszként süllyednek az elmúlás sivatagába, és rozsdamarta alakjukat a feledés kvarckristály szemcséi fedik be finoman az örökkévalóságnak…"

Baranyai Levente 

(részlet a könyvből)

Reprodukciók: Sulyok Miklós

Elmúlásba merülő repülők

"A festői „műfordítás”, amit Baranyai Levente alkalmaz, nem egy technikai eljárás, nem valamiféle konvertálás: az eredeti, nulldimenziós képek – ahogy Vilém Flusser nevezi őket – alakot öltöttek, testet kaptak. Festőjük anyagot, színt és kiterjedést adott nekik, rajtuk hagyta látása és keze nyomát. A földöntúli képek így értek vissza a Földre. Súlyossá váltak, közvetlenné, tapinthatóvá. Mintegy földre szálltak és részévé váltak a látás iskolájának."

Tillmann J. A.

Nemzeti Land Art

"Némán is nagyon erőteljes tud lenni ez a művészet. Elég, ha arra gondolok, milyen határozott nyomatékot ad a magyar tematikának az egzotikus távolkeleti városokat, közösségi hálózatokat felidéző két alkotás (Kowloon Walled City, Free Tibet!). Baranyai Levente ezzel egymástól akár több ezer kilométerre végbemenő történések közötti bonyolult összefüggések rendszerére mutat rá. Hová tart a civilizációt eszkabáló és a kultúrát megálmodó ember?

A Szodoma Hongkongban című képen a hírhedt Kowloon Walled Cityt látjuk. Fénykorában ez volt a világ legsűrűbben lakott területe. A bűn menyországává nőtte ki magát, virágzott benne a drogkereskedelem és a prostitúció, és közben a britek és a kínaiak bábáskodtak felette. A kép mementó, mivel 1994-ben lebontották a városszörnyet, s helyére egy gyönyörű park került. Bontás és teremtés.

A Free Tibet! című festmény is a bontást előlegezi meg, de a teremtés hozadéka nélkül. A képen a Serthar Larung Gar Buddhista Akadémiát és az őt körülvevő aprócska szerzetesi házak tömegét látjuk. De ez a hely nem a bűn melegágya, ellenkezőleg, az itt élő populáció az emberiség élő lelkiismerete. Ám mit sem zavarja ez a kínai kormányt. 2017-ben körmönfont rendeletekre hivatkozva tesz kísérletet a hit városának felszámolására. Nem elbont, elpusztít. Büntetlenül megteheti? S mi marad utána? Egy kínai őrbódé? Mi marad utánunk? Stadionok? Vagy ezek a képek?"

Hemrik László Mi marad? című írása, Nemzeti Land Art (Új Művészet, 2017. / 1-2.)

Aero sapiens / Könyv
bottom of page