top of page

TIBET SOROZAT

Larung Gar Buddhista Egyetem

Baranyai Levente: A Larung Gar Buddhista Egyetem

(részletek, fázisfotók a készülő festményekről)

A képeken a világ legnagyobb tibeti buddhista egyeteme, a Seda Larung Wuming látható.

NEMZETI LAND ART

Deák Erika Galéria

​"Legújabb sorozatán, amely a Nemzeti Land Art címet kapta, immár két éve dolgozik. Új műveinek fókuszában elsősorban Budapest áll, amelyek a város nem pusztán valós, de fiktív épületekkel kiegészített álomképeit mutatják be. Baranyai kérdésfeltevése elsőre talán lokálisnak tűnik, hiszen a nagy erőkkel történő stadion-építések problémáját dolgozza fel, de valójában egy globálisabb kérdést fogalmaz, meg, mégpedig, hogyan és milyen formában fogalmazhatja újra a politikai hatalom egy város látképét?  Baranyai metsző élességű, ironikus és szenvtelen véleménye szubjektív festményei címeiből is egyértelműen kiolvasható."

KAPCSOLÓDÓ LINKEK

Hemrich László: Mi marad?, Új Művészet 2017/2  >>

Legát Tibor: A nemzeti árnyékszék jól látható, Magyar Narancs, 2016.11.20  >>

Kozák Csaba: Nemzeti Land Art, Balkon, 2016/11-12.  >>

Dékei Krisztina: Pöcegödör, Magyar Narancs, 2016.12.15.  >>

Baranyai Levente a Deák Erika Galéria oldalán  >>

MERÜLŐ REPÜLŐK

Deák Erika Galéria

"Súlyossá váltak, közvetlenné, tapinthatóvá. Mintegy földre szálltak és részévé váltak a látás iskolájának." (Tillmann J.A.)

"A vastagon felvitt olaj textúrája a domborzati térkép síkból kiemelkedő rétegeit idézi, de nem törekszik a fotó-realista precizitáshoz. Korábbi műveinek folytatásaként, Baranyai most a Föld és az azt megfigyelő „szem” közé egy újabb objektumot helyez be, a totális megsemmisítésre váró repülőgépeket." (Deák Erika Galéria)

INDUSZTRIÁLIS MAJÁLIS

Dovin Galéria

"Baranyai festményeit elsősorban a fakturális megoldásai miatt szeretem, értékelem. Igazi bravúr, ahogy a spaklival felhordott festékrétegek (néha legalább öt centire) kitüremkednek a térből – így közelről nézve a kép absztrakt színfoltokká, reliefszerű alakzatokká, apró festékszobrokká esik szét. Munkáinak igazi csavarja éppen az, hogy ezek a kicsiny, tapintható részletek egy majdhogynem fotószerű panorámaképpé állnak össze, hogy a közel és a távol egyetlen műben jelenik meg." (Dékei Krisztina, Magyar Narancs)

KAPCSOLÓDÓ LINKEK

Kurdy Fehér János: Káosz és Psziché. Baranyai Levente kiállítása a Karinthy Szalonban, Új Forrás 2013/5.   >>

Krisztina Dékei: A festőkés utat keres, Mancs, 2012/1.  >>

Csaba Kozák: Madártávlatból, Új Művészet, 2012/1./22. oldal  >>

TÉRISZONY

Dovin Galéria

"San Gimignano lakótornyai óta egyre magasabb épületek foglalják el világvárosaink utcáit a gazdasági hatalom és haladás műemlékeiként alkotva tömeges demonstrációt." (Baranyai Levente)

Please reload

RESIDENT ART MŰTEREMSÉTA

Schneller János művészettörténész vezetésével

2017. November 17. / Fotó: Lukács Gabi

AERO SAPIENS

A 38 hajó, kiállítás

"Két férfi száll Kréta szigete felett, egy idősebb és egy fiatalabb. Apa és fia. Daidalos és Ikaros. A halászok, pásztoremberek, szántóvetők álmélkodva nézték aranyló viasztoll szárnyaikat, ahogy siklanak az azúrkék tenger felett. Az egyszerű emberek istennek nézték őket, pedig csak aero sapiensek voltak, kiknek elegük volt a számkivetettségből és lelküket honvágy hajtotta. Minósz király zsarnoksága elől menekültek, miután labürinthoszt építettek a tirannus sapiens-ek torzszülött fiának, Minotaurusznak..."

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉS

Baranyai Levente: Mitológiai tanmese >>

Kurdy Fehér János: 7 HAIKU + 1 KÉRDÉS (megnyitó)  >>

AERO SAPIENS könyv

könyvbemutató

​Az Aero sapiens című könyv Baranyai Levente 2006 utáni munkáiból nyújt válogatást. A kötet a festő négy sorozatát tallózza: Hústájak, Indusztriális majális, Merülő repülők, Nemzeti Land Art. 

A 2017 tavaszán megjelent könyv a következő helyeken kapható: ​Írók boltja, Deák Erika Galéria, Ludwig múzeum könyvesboltja, Klauzál13 könyvesbolt. Megrendelhető az Írók boltja webshopjában

KONTINENTÁLIS ÁRAMLATOK

Kurdy Fehér János könyve Baranyai Levente festészetéről 

„A Dovin semleges white cube terében a képek impressziószerűek, elragadóan játékosak, a Kiscelli Múzeum súlyos, nyers falait övező félhomályban sejtelmesek és megközelíthetetlenek. Ha mégis közelíteni próbálunk hozzájuk, atomjaikra hullanak, millió értelmetlen, absztrakt részletre esnek szét, míg a jól megvilágított galériában a harsány foltok és egymástól élesen elkülönülő részletek mintha a szín és az anyag diadalában hirdetnék a festészet érzéki örömét.” (Ivacs Ágnes)

REPÜLŐSZŐNYEG

Arab témák

"Léghajónk Észak-Afrika mohamedán vallású lakosságának települései fölé érkezett. Egy sivatagi város perifériájára, ahol a menekült nomád törzsek sátrai találkoznak a szőnyegmotívumokként kúszó házfalak tömbjeivel. A komor alkonyati fényből előbújó nyomornegyedek viskóinak vidám színei az Ezeregyéjszaka meséit idézik. " (Baranyai Levente)

Please reload

Solo Exhibition, Scheublein Fineart, Zürich, Switzerland
bottom of page